Ηλεκτρονικός Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών "Δημήτρης ΤΣΑΜΚΙΡΑΝΗΣ"

Ηλεκτρονικός Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών "Δημήτρης ΤΣΑΜΚΙΡΑΝΗΣ"

Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Έφεδρος Ανθυπολοχαγός Ανδρέας Πατσάκης

«ΟΧΙ δε θα παραδοθούμε, αλλά θα πολεμήσομε μέχρι ενός» Έφεδρος Ανθυπολοχαγός Ανδρέας Πατσάκης



O Πατσάκης Ανδρέας γεννήθηκε στον Καλλικράτη Σφακίων της Κοινότητας Πατσιανού Σφακίων το 1916 και ήταν πτυχιούχος Διδασκαλείου. Ενώ υπηρετούσε ως Ανθυπολοχαγός το έτος 1940 σκοτώθηκε ή αιχμαλωτίστηκε κοντά στην Αυλώνα, ενώ πολεμούσε ηρωικά.


Όπως διηγήθηκαν συμπολεμιστές του που επέζησαν, η δύναμη του Λόχου του έκανε απόβαση από την Κέρκυρα στην Αυλώνα. Άλλες δυνάμεις Ελληνικές από την Ήπειρο, θα έκαναν συνδυασμένη επίθεση για να αποκόψουν τμήμα των Ιταλών. Οι χερσαίες όμως Ελληνικές δυνάμεις καθυστερήθηκαν από τον εχθρό. Τότε τα πυρά των Ιταλών στράφηκαν εναντίον των αποβιβασθέντων.

Αγωνίστηκε η δύναμη του Πατσάκη με πείσμα! Αναγκάστηκαν να περιοριστούν σ’ ένα ύψωμα (λόφο) γιατί βρέθηκαν προ συντριπτικά μεγαλυτέρων ιταλικών δυνάμεων. Οι στρατιώτες του Πατσάκη έπεσαν οι περισσότεροι, στο ύψωμα. Από τους μαχόμενους ένας στρατιώτης που έβλεπε τον άνισο αγώνα φώναξε στον Πατσάκη: «Κύριε Ανθ/γέ να παραδοθούμε». Τότε φώναξε ο ήρωας Πατσάκης: «ΟΧΙ δε θα παραδοθούμε, αλλά θα πολεμήσομε μέχρι ενός».

(Πηγή; Αναδημοσίευση απο http://www.haniotika-nea.gr/ από το Συνάδελφο Παναγιώτη Γουρνάκη)