Ηλεκτρονικός Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών "Δημήτρης ΤΣΑΜΚΙΡΑΝΗΣ"

Ηλεκτρονικός Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών "Δημήτρης ΤΣΑΜΚΙΡΑΝΗΣ"

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΦΕΔΡΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ (ΣΕΑΚ) ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗ

Μετά το τέλος του πολέμου και την απελευθέρωση, το 1946 η ΣΕΑΚ (Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Κέρκυρας) που είχε σαν έδρα της το παλαιό φρούριο του νησιού, επαναφέρει στο νησί την αθλοπαιδιά του μπάσκετ μέσω του υπεύθυνου και αρχηγού της για τα σπορ, υπολοχαγού κ. Κ. Κανέλη ο οποίος σε συνεργασία με τον Κερκυραϊκό Γυμναστικό Σύλλογο δημιουργούν την πρώτη ομάδα μπάσκετ στο νησί!
Οι τότε υπεύθυνοι του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου με επικεφαλής τον Κώστα Νούνεση και με την αμέριστη βοήθεια των Βίκτωρα Σγουρόπουλου, Μαλτέζου και Γριμπίλη καθοδηγούμενοι από ένα βιβλίο που αναφερόταν σ’αυτό το άθλημα, χάραξαν τις γραμμές στο γήπεδο, τοποθέτησαν τις μπασκέτες και η επανεκκίνηση του μπάσκετ στο νησί είναι γεγονός!
Οι πρώτοι αγώνες είχαν φιλικό χαρακτήρα και ήταν μεταξύ των ομάδων της Σ.Ε.Α.Κέρκυρας (που είχε στη σύνθεση της κατά περιόδους μεγάλα ονόματα του τότε ελληνικού μπάσκετ) και του Κερκυραϊκού Γυμναστικού Συλλόγου. Επίσης με ομάδες των πλοίων του αγγλικού στόλου που επισκεπτόταν συχνά τότε το νησί αλλά το επίπεδο του μπάσκετ στα αγγλικά πληρώματα ήταν πολύ χαμηλό και αυτό δε βοηθούσε ιδιαίτερα στην ανάπτυξη του αθλήματος.
Είναι άξια αναφοράς τα ονόματα των πρώτων παικτών που ασχολήθηκαν με το άθλημα στο νησί, των πρωτοπόρων όπως θα τους χαρακτηρίζαμε καλύτερα! Αυτοί είναι οι παρακάτω:
Βήτος Γιώργος, Μπούκης Σπύρος ,Παϊπέτης Βαλέριος, Παϊπέτης Πίπος, Ανεμογιάννης Μιχάλης, Χρυσάφης Σπύρος, Μουσούρης, Κοκονέτσης Διονύσης, Κοκονέτσης Γιώργος, Αγάθος Βασίλης, Στεργίου Νίκος, Γκέργκης Διονύσης, Φαναριώτης Γιώργος, Καβαλιεράτος Γιώργος, Γρίμμας Σπύρος (Μακάο), Αγιούς Σπύρος (Τούρκος), Μάρκου Στέφανος, Αγγελόπουλος Θόδωρος (Τζιν Τζαν), Παπίρης Θόδωρος, Κατωπόδης Νίκος, Γραμμένος Βίκτωρας, Ράλλης Χαρίλαος, Ιωαννίδης Παναγιώτης.

(Πηγή: http://www.kerkyraikos.gr/istoria-basket-tou-kgs-1929-1970.html)