Ηλεκτρονικός Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών "Δημήτρης ΤΣΑΜΚΙΡΑΝΗΣ"

Ηλεκτρονικός Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών "Δημήτρης ΤΣΑΜΚΙΡΑΝΗΣ"

Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

ΦΟΙΝΙΞ της Σ.Ε.Α.Π- Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΣΕΑΠ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ)

"Αφιερωμένο στους συναδέλφους εκ  Σ.Ε.Α.Π...Παντού και πάντα Ενωμένοι..."

Με ιδιαίτερη χαρά και Τιμή παρουσιάζουμε σήμερα 09/06/2017, αρχείο της "Εφημερίδας της Σχολής Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού (Σ.Ε.Α.Π)" Ηρακλείου Κρήτης, με τίτλο "ΦΟΙΝΙΞ της Σ.Ε.Α.Π", η οποία εκδιδόταν τη δεκαετία του 1950, από τους τότε Μαθητές της Σχολής. To παρόν αρχείο αφορά την περίοδο 1953-1956 και αποτυπώνει με ενάργεια όλες τις εκφάνσεις της στρατιωτικής εκπαίδευσης και ζωής στη Σ.Ε.Α.Π.

Επισημαίνεται ότι ιδρυτής της εφημερίδας φέρεται η τρίτη σειρά μαθητών της Σχολής Εφέδρων Αξιωματικών Σύρου (Σ.Ε.ΑΣ.), όπως αναγράφεται πάνω αριστερά στην εφημερίδα, κάτι που μας οδηγεί στο συμπέρασμα, ότι αντίστοιχη εφημερίδα εκδιδόταν και στη Σ.Ε.Α.Σ. Εξάλλου είμαστε σίγουροι για την κυκλοφορία εφημερίδας στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Κέρκυρας (Σ.Ε.Α.Κ)(Σχετικά Τεκμήρια: http://efedros.blogspot.gr/2016/11/blog-post_19.html και http://efedros.blogspot.gr/2013/01/23061949.html).

Τον Νοέμβριο του 2016, γίναμε δέκτες μη επιβεβαιωμένης πληροφορίας, ότι κατά τη δεκαετία του 1950 εκδιδόταν στη Σ.Ε.Α.Π, η εν θέματι εφημερίδα. 

Κατόπιν ενδελεχούς βιβλιογραφικής έρευνας (σε πλειάδα βιβλιοθηκών και αρχείων με φυσική και ηλεκτρονική παρουσία) από τον διαχειριστή του ιστολογίου www.efedros.blogspot.comΔιονύση Στασινόπουλο Έφεδρο Ανθυπολοχαγό και τον Γραμματέα του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Ηρακλείου, Παντελή Κρουσταλάκη Έφεδρο Λοχαγό, εντοπίστηκε στη "Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου" το μεγαλύτερο αρχείο της Εφημερίδας.

Με τις συντονισμένες στη συνέχεια ενέργειες του Εφέδρου Λοχαγού Κρουσταλάκη, έχουμε πλέον πρόσβαση σ' ένα πραγματικά μεγάλης ιστορικής αξίας αρχείο, για τους Εφέδρους Αξιωματικούς και δη των αποφοίτων της Σ.Ε.Α.Π.

Πολύτιμος αρωγός στην προσπάθεια μας αυτή στάθηκε ο Διευθυντής της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, ο συνάδελφος Δημήτριος Σάββας, Έφεδρος Ανθυποσμηναγός. 

Τέλος, θα ήταν παράλειψη να μην ευχαριστήσουμε θερμά τον Διοικητή της Σ.Ε.Α.Π Ταξίαρχο κο Κωνσταντίνο Λιόντο καθώς και τον Υποδιοικητή της Σχολής κο Ιωάννη Κίντα, οι οποίοι όταν ενημερώθηκαν για την ύπαρξη του παραπάνω υλικού, ενήργησαν με τους συνεργάτες τους αμελλητί, για την ανάδειξη του υλικού αυτού.  

Τo Αρχείο αναρτημένο στο www.scribd.com


                              

Μετά τιμής,
Διονύσης Στασινόπουλος  / Παντελής Κρουσταλάκης 
 Έφεδρος Ανθυπολοχαγός (ΠΖ-Ο) /  Έφεδρος Λοχαγός (ΜΧ)