Ηλεκτρονικός Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών "Δημήτρης ΤΣΑΜΚΙΡΑΝΗΣ"

Ηλεκτρονικός Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών "Δημήτρης ΤΣΑΜΚΙΡΑΝΗΣ"

Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

ΓΡΕΒΕΝΙΩΤΕΣ ΕΦΕΔΡΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ

Η επιστράτευση του ΙΙΙ/27 Τάγματος Γρεβενών
Μία από τις μονάδες πεζικού της ΙΧ Μεραρχίας ήταν το ΙΙΙ Τάγμα του 27 Συντάγματος (ΙΙΙ/27), αποκαλούμενο και «Τάγμα Γρεβενών», το οποίο επιστρατεύτηκε στις 23 και 24 Αυγούστου σε δύο σημεία δυτικά της πόλης, στο Μύλο Μπούσιου και στο «Εμίν Πηγάδι» (2 χλμ. ΒΔ Γρεβενών επί του δρομολογίου Γρεβενά-Κυρακαλή).
Το Τάγμα, συμπληρωμένο σε προσωπικό και μεταγωγικά (ζώα), αναχώρησε σε φάλαγγα πορείας από το Μύλο του Μπούσιου με πρώτο προορισμό την Κοκκινιά Γρεβενών, όπου διέμενε δύο μέρες και μετά συνέχισε την πεζοπορία προς Νεστόριο - ύψωμα Αλεβίτσα του Γράμμου, (υψ. 1585 μ.) στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Μπροστά ο διοικητής καβάλα στο άλογο και από κοντά οι λόχοι. Οι στρατιώτες άρχισαν το τραγούδι:«Σαν πεθάνω μες στη μάχη στου πολέμου τη φωτιά
κλάψετέ μου φανταράκια τρίτου Τάγμα τα παιδιά».

Το Τάγμα είχε 3 λόχους πεζικού (9ο, 10ο, 11ο), έκαστος δυνάμεως 145 ανδρών και ένα λόχο πολυβόλων (ΙΙΙ Πολυβολαρχία). Διοικητής του Τάγματος ήταν ο ταγματάρχης Στολιόπουλος Ηλίας και του Συντάγματος ο αντισυνταγματάρχης Μπομπορίδης Ηλίας. Γιατρός του Τάγματος ήταν ο έφεδρος ανθυπίατρος Μαζέλης Αχιλλέας και διοικητές των Λόχων: α) του 9ου Λόχου ο λοχαγός Δρακόπουλος Θεόδωρος, β) του 10ου Λόχου ο ανθυπολοχαγός Γεωργολόπουλος Ιωάννης, γ) του 11ου Λόχου ο ανθυπολοχαγός Καλούσης Βασίλειος και δ) της ΙΙΙ Πολυβολαρχίας ο ανθυπολοχαγός Θεοφάνους Ν.Ο 9ος Λόχος εγκαταστάθηκε σε αντίσκηνα κοντά στο χωριό Μεσόβραχο Νεστορίου, ΒΑ της Αλεβίτσας. Το Επιτελείο του Τάγματος και οι άλλοι λόχοι στρατοπέδευσαν εκεί κοντά. Το παρατηρητήριο ήταν ψηλά στην Αλεβίτσα. Από εκεί φαινόταν στο αλβανικό έδαφος ο ορεινός όγκος της Μόροβας, η κωμόπολη Μπίγλιστα και το όρος Ιβάν.


Με την ίδια σύνθεση του ΙΙΙ/27 Τάγματος το Σύνταγμα συγκρότησε και άλλα δύο τάγματα το Ι/27 Τάγμα με διοικητή τον ταγματάρχη Σιακαβάρα Δημήτριο και το ΙΙ/27 Τάγμα με διοικητή τον ταγματάρχη Παπαζήση Μιχαήλ. Όλες οι μεταβολές του προσωπικού, όπως τοποθετήσεις αξιωματικών στους λόχους και στις διμοιρίες, χορήγηση αδειών και μετακινήσεις οπλιτών εντός των λόχων, έκδοση φύλλων πορείας κ.λπ. γίνονταν από το Σύνταγμα, διότι το Τάγμα δεν ήταν εξουσιοδοτημένο να έχει δική του Ημερήσια Διαταγή και να καταχωρεί τις στρατολογικές μεταβολές του προσωπικού. Από την ημέρα της επιστράτευσης μέχρι την έναρξη του πολέμου οι άδειες που χορηγούνταν στους εφέδρους από το Σύνταγμα για τον τόπο διαμονής τους ήταν διάρκειας δύο ημερών.Στο Τάγμα αξιωματικοί από την Επαρχία Γρεβενών ήταν οι έφεδροι ανθυπολοχαγοί Ζγώνης Αλέξανδρος,Υφαντίδης Ιορδάνης, Σπυρούλης Στέργιος, Γιαννούσης Αθανάσιος, Αναγνώστου Βασίλειος, Ζαμκίνος Θωμάς, Κανούτας Ιορδάνης, Γκανάτσιος Βασίλειος και οι έφεδροι ανθυπασπιστές Ακριτίδης Κλεάνθης και Τσακίρης Ιωάννης. Και οι μεν δύο πρώτοι τοποθετήθηκαν στο Επιτελείο του Τάγματος οι δε άλλοι διμοιρίτες στους Λόχους. Ίσως να υπήρχαν και άλλοι έφεδροι αξιωματικοί στο Τάγμα, τους οποίους ο γράφων δεν γνωρίζει, διότι, όπως προαναφέρθηκε, δεν βρέθηκαν στα αρχεία εκθέσεις πεπραγμένων του διοικητή του Τάγματος και των διοικητών των λόχων. Γραμματέας του Τάγματος τοποθετήθηκε ο έφεδρος ανθυπασπιστής Δρίζης Ευάγγελος.

Στις 29 Αυγούστου διατάχθηκε η επιστράτευση στην Κοζάνη της ΙΧγ Μοίρας Ορειβατικού Πυροβολικού των 105 χιλ. του ταγματάρχη Βασιλείου Μπουτσικάρη, στην οποία παρουσιάστηκε για κατάταξη ο έφεδρος ανθυπολοχαγός Διαμαντόπουλος Περικλής, δικηγόρος Γρεβενών.Έφεδροι αξιωματικοί από τα Γρεβενά ήταν σχεδόν όλοι όσοι αποφοίτησαν από εξατάξιο γυμνάσιο, οι δάσκαλοι, οι καθηγητές, οι δικηγόροι και οι γιατροί. Ένας πολύ μικρός αριθμός εφέδρων αξιωματικών και οπλιτών,που δεν κατετάγη στις μονάδες της ΙΧ Μεραρχίας Κοζάνης, επιστρατεύτηκε με την έναρξη του πολέμου (28 Οκτ.), για να επανδρώσει άλλες μονάδες, όπως Μηχανικού, Ιππικού, Αντιαεροπορικού και Βαρέως Πυροβολικού, Διαβιβάσεων κ.λπ. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά ονόματα εφέδρων αξιωματικών που υπηρέτησαν σε άλλες μονάδες είτε ως επιστρατευμένοι είτε ως υπηρετούντες τη θητεία τους:

Έφεδρος λοχαγός Πεζικού Μπιτόπουλος Κωνσταντίνος, από το Κληματάκι, (δικηγόρος – βουλευτής) στο Έμπεδο Κοζάνης.

Έφεδρος λοχαγός Πεζικού Παπαπαναγιώτου Δημήτριος, από το Μέγαρο, (δικηγόρος – βουλευτής), ο οποίος λόγω μεγάλης ηλικίας (ήταν κλάσεως 1913) κλήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 1940 και τέθηκε στη διάθεση της Στρατιωτικής Διοικήσεως Κοζάνης, όπου παρέμεινε μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1940 και μετά αποσπάστηκε στα Γρεβενά ως πρόεδρος της Επιτροπής Επιτάξεων.




Αριστερά ο δικηγόρος Κ. Μπιτόπουλος και δεξιά ο γιατρός Ηλίας Αθ. Ηλίας στον Πόλεμο του 1940 (φωτ. από λεύκωμα Β. Νικόπουλου)

Εφεδροι ανθυπολοχαγοί Πεζικού:

(1). Στεργιάδης Κωνσταντίνος, από το Κυπαρίσσι, (δικηγόρος), στο 21 Σύνταγμα Πεζικού.

(2) Καρασάββας Σεραφείμ, από τον Άγιο Γεώργιο, (δικηγόρος) στο Ι/31 Τάγμα (Μπέλες).

(3) Παπαδόπουλος Απ. Γεώργιος, από το Καρπερό.

Έφεδροι ανθυπολοχαγοί Πυροβολικού:

(1). Μητσιούλης Ανδρέας, από τα Γρεβενά, (δικηγόρος) στην ΙΙΙ Μοίρα Πεδινού Πυροβολικού του Β΄ Συντάγματος Πεδινού Πυροβολικού Λάρισας από 29 Οκτωβρίου 1940 μέχρι 15 Μαρτίου 1941 και στο Απόσπασμα Κρουσίων (Μπέλες), όπου υπήχθη η Μοίρα του, από 15 Μαρτίου 1941.

(2). Παπαευθυμίου Γεώργιος, από το Κηπουριό, (καθηγητής φιλόλογος),στο IV Σύνταγμα Ορειβατικού Πυροβολικού και στον ΧΙ Όρχο Πυροβολικού.

(3) Οικονόμου Βασίλειος, από το Περιβόλι, (δικηγόρος), [στην Κατοχή ήταν Λαϊκός Επίτροπος της 9ηςΜεραρχίας του ΕΛΑΣ].

Εφ. Υπολοχαγός Πυροβολικού Τόσκας Ιωάννης, από τις Κυδωνιές, (δάσκαλος) στη Β΄ Μοίρα Βαρέως Πυροβολικού.

Έφ. ανθυπολοχαγός Διαβιβάσεων Βαβρίτσας Ανδρέας, από το Σπήλαιο, (αρχαιολόγος).


(Πηγή:greveniotis.gr
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΓΡΕΒΕΝΙΩΤΕΣ ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΪΤΑΛΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ1940-1941, 
ΧΡΗΣΤΟΥ Δ. ΒΗΤΤΟΥ ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΥ Ε.Α.)