Ηλεκτρονικός Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών "Δημήτρης ΤΣΑΜΚΙΡΑΝΗΣ"

Ηλεκτρονικός Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών "Δημήτρης ΤΣΑΜΚΙΡΑΝΗΣ"

Πέμπτη 2 Μαΐου 2019

ΕΦΕΔΡΟΣ ΛΟΧΑΓΟΣ ΙΕΡΟΘΕΟΣ ΜΠΑΖΙΩΤΗΣ






Κοσμεί πλατεία του Ναυπλίου, μπροστά από τη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Ναυπλίου (Άγιος Νικόλαος). Μπροστά από τη Λέσχη Αξιωματικών Κονιτσας βρίσκεται η προτομή άλλου Εφέδρου Αξιωματικού (http://efedros.blogspot.com/2016/05/blog-post.html?m=1)! 
ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ!Έφεδροι Αξιωματικοί εξ Εφέδρων!



Ο πρώτος νεκρός ιερέας του ελληνοιταλικού πολέμου ηταν Ναυπλιώτης - Ιερόθεος Μπαζιώτης 1901- 1940


Ο Αρχιμανδρίτης Ιερόθεος Μπαζιώτης του Βασιλείου γεννήθηκε το 1901 στο Ναύπλιο. Σπούδασε στην Μαράσλειο Ακαδημία και στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Χειροτονήθηκε Διάκονος στις 19 Ιουλίου 1925 και Πρεσβύτερος στις 8 Σεπτεμβρίου 1928 και τοποθετήθηκε ως εφημέριος του Αγίου Νικολάου Ναυπλίου. Επιστρατεύθηκε στις 12 Ιουνίου του 1940 και τοποθετήθηκε ως έφεδρος υπολοχαγός στο 67ο Σύνταγμα Πεζικού της ΧVΙΙ Μεραρχίας. Έπεσε υπέρ Πατρίδος στις 3 Δεκεμβρίου 1940 στην Μάχη του Πόγραδετς . Προήχθη μετά θάνατον σε λοχαγό.


Η προτομή του Αρχιμανδρίτη βρίσκεται στην πλατεία έξω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Ναύπλιο... Το καλούπι της φιλοτεχνήθηκε αφιλοκερδώς από τον Πέτρο Καπούτση και χυτεύθηκε από τον αείμνηστο κ. Δημήτριο Γαβαλά. Το συνολικό κόστος για το άγαλμα ήταν δωρεά των μαθητών του Ναυπλίου.


Ο Πέτρος Καπούτσης ήταν τελειομανής... Ήθελε, λοιπόν, να φτιάξει μία προτομή όσο το δυνατόν πιο "ζωντανή". Αποφάσισε, λοιπόν, η αλυσίδα του σταυρού να είναι ξεχωριστή από την προτομή... Αυτό αποδείχτηκε τελικά - προς μεγάλη λύπη του - λάθος, καθώς, πολύ σύντομα μετά τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος, κλάπηκε... Έτσι, από τότε ο σταυρός στο άγαλμα έχει μείνει να "αιωρείται" χωρίς αλυσίδα...


"ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΥΨΙΣΤΟΥ, ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΜΥΣΤΗΣ, ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΚΑΛΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ, ΕΠΕΣΕΝ ΥΠΕΡ ΑΥΤΗΣ ΕΙΣ ΠΟΓΡΑΔΕΤΣ Β. ΗΠΕΙΡΟΥ, ΣΥΝΕΠΗΣ ΠΡΟΣ ΟΣΑ ΕΠΙΣΤΕΥΕ ΚΑΙ ΕΔΙΔΑΞΕ"


Μπαζιώτης Ιερόθεος
Πατρώνυμο Βασίλειος
Όπλο ---
Έτος γέννησης 1901
Νομός γέννησης Αργολίδος
Ο.Τ.Α. γέννησης Ναυπλιέων
Οικισμός γέννησης Ναύπλιον
Περίοδος Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος
Μονάδα 67ο Σύνταγμα Πεζικού
Ημερομηνία θανάτου 3/12/1940
Τόπος θανάτου Πόγραδετς