Ηλεκτρονικός Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών "Δημήτρης ΤΣΑΜΚΙΡΑΝΗΣ"

Ηλεκτρονικός Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών "Δημήτρης ΤΣΑΜΚΙΡΑΝΗΣ"

Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Ο Έφεδρος Σημαιοφόρος του Βασιλικού Ναυτικού το 1940-Η σημαία του Y/B ΓΛΑΥΚΟΣ

Ο Έφεδρος Σημαιοφόρος Νικόλαος Αναστασόπουλος, προσέφερε με όλες του τις δυνάμεις στο  Πολεμικό Ναυτικό, υπηρετώντας κατά τον πόλεμο του 1940, μαχόμενος με πατριωτικό σθένος και επιτελώντας το Ιατρικό του καθήκον ανακουφίζοντας τον πόνο ηρωικών μαχητών στα Ναυτικά Νοσοκομεία Πειραιώς και Σκαραμαγκά. Μέχρι δε και το πρόσφατο τέλος της ζωής του, υπήρξε πάντοτε βαθιά υπερήφανος για το γεγονός ότι υπηρέτησε ως Έφεδρος Αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού.


 



 
4 Απριλίου 1942 το υποβρύχιο Γλαύκος βυθίζεται κατά τη διάρκεια Γερμανικής αεροπορικής επίθεσης ενώ ελλιμενιζόταν στο λιμάνι Βαλέτα της Μάλτας όπου είχε καταπλεύσει για γενική επισκευή. Ανάμεσα στα θύματα του βομβαρδισμού συγκαταλέγονται ο κυβερνήτης του υποβρυχίου Πλωτάρχης Β. Αρσλάνογλου, και ο ανθυποπλοίαρχος Ιωάννης Κωστάκος.

Οι διασωθέντες περιθάλπτονται από το Βρετανικό Ναυτικό. Ένας γιατρός ο Ντάντλεϋ Γκερντ με αυταπάρνηση πάλεψε για να βοηθήσει τους τραυματίες. Οι Έλληνες του Γλαύκου σε ένδειξη ευγνωμοσύνης του πρόσφεραν τη σημαία του υπουβρυχίου. Αυτή η σημαία επέστρεψε χθες στο Πολεμικό Ναυτικό!

Σε μία λιτή αλλά πολύ συγκινητική τελετή η κα.Αικατερίνη Αναστασοπούλου, χήρα του Έφεδρου Σημαιοφόρου (Ιατρού) Νικολάου Αναστασόπουλου ΒΝ, την παρεδωσε στον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Κοσμά Χρηστίδη ΠΝ. Στο πλάϊ της ο ανηψιός της Μάριος Ανδρικόπουλος, ο οποίος και είχε αναλάβει όλη την υπόθεση για να επιστραφεί η σημαία του υποβρυχίου Γλαύκος.

Πως βρέθηκε στα χέρια της;

Η σύντομη ομιλία της στην τελετή παράδοσης της σημαίας αποκαλύπτει την ιστορία:

“Κύριε Αρχηγε, Κύριοι Αξιωματικοί,
Με βαθιά συγκίνηση σας παραδίδω την Ιερή Σημαία του ηρωικού Υποβρυχίου Γλαύκος ΙΙ, για να πάρει τη θέση της στο σπίτι της, αποδίδοντας φόρο τιμής προς το Πολεμικό Ναυτικό τιμώντας τη μνήμη του πεσόντος Κυβερνήτη του Υποβρυχίου και των πεσόντων Αξιωματικών και Ναυτών.

Ταυτόχρονα την ίδια τιμή θα ήθελα να αποδώσω προς το φιλέλληνα Υποναύαρχο Ιατρό του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού, Ντάντλεϋ Γκερντ, ο οποίος το 1943, ως νεαρός αξιωματικός ιατρός, με αυταπάρνηση περιέθαλψε το πλήρωμα του Υποβρυχίου στη Βαλέτα της Μάλτας – το οποίο πλήρωμα ανταπέδωσε την προσφορά του Βρετανού Αξιωματικού δωρίζοντας του τη σημαία του βυθισμένου σκάφους.
Αυτή την Ιερή Σημαία, η Ελληνίδα σύζυγος του Ντάντλεϋ Γκερντ, παρέδωσε προς τον αδελφικό φίλο και συνάδελφο αυτού, σύζυγο μου Νικόλαο Αναστασόπουλο, Ιατρό Οφθαλμίατρο και Έφεδρο Σημαιοφόρο του Βασιλικού Ναυτικού το 1940.

Ο σύζυγος μου, προσέφερε και αυτός με όλες του τις δυνάμεις στο Όπλο του Πολεμικού Ναυτικού, υπηρετώντας κατά τον πόλεμο του 1940, μαχόμενος με πατριωτικό σθένος και επιτελώντας το Ιατρικό του καθήκον ανακουφίζοντας τον πόνο ηρωικών μαχητών στα Ναυτικά Νοσοκομεία Πειραιώς και Σκαραμαγκά.
Μέχρι δε και το πρόσφατο τέλος της ζωής του, υπήρξε πάντοτε βαθιά υπερήφανος για το γεγονός ότι υπηρέτησε ως έφεδρος Αξιωματικός στο Πολεμικό Ναυτικό.
Κύριε Αρχηγέ, Σας παραδίδω το σύμβολο αυτό, θέλοντας επίσης και πέραν των ανωτέρω, με τις ταπεινές μου δυνάμεις, να αποδώσω στο πρόσωπο σας προς το Πολεμικό Ναυτικό και εν γένει τις Ένοπλες Δυνάμεις, τη δέουσα τιμή για την καθημερινή ύψιστη προσφορά σας στην Πατρίδα μας”.

Η σημαία θα τοποθετηθεί σε κατάλληλο χώρο στη Διοίκηση Υποβρυχίων.