Ηλεκτρονικός Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών "Δημήτρης ΤΣΑΜΚΙΡΑΝΗΣ"

Ηλεκτρονικός Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών "Δημήτρης ΤΣΑΜΚΙΡΑΝΗΣ"

Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Το μνημείο του Εφέδρου Αξιωματικού στην Πτολεμαΐδα


(Αναδημοσίευση:http://e-ptolemeos.gr)

Στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαΐδας βρίσκεται τοποθετημένο από το 1975 το μνημείο προς τιμήν του Εφέδρου Αξιωματικού. Πρόκειται για μια απλή μαρμάρινη προτομή έργο του Φλωρινιώτη γλύπτη Νικόλαου Δογούλη. Η προτομή αναπαριστά ένα νεαρό Έφεδρο Αξιωματικό ο οποίος φοράει στρατιωτική στολή. Πάνω στο βάθρο δεν αναγράφεται απολύτως τίποτα στην προτομή ωστόσο εντοπίζουμε εγχάρακτη την υπογραφή του γλύπτη: Ν. ΔΟΓΟΥΛΗΣ  ΓΛΥΠΤΗΣ

Όπως διαβάζω στο ιστολόγιο του Γεώργιου Καζαντζή “για να θυμούνται οι οι παλιοί και α μαθαίνουν οι νέοι” (Μάιος 2011) τα αποκαλυπτήρια του μνημείου πραγματοποιήθηκαν στις 24 Αυγούστου 1974 παρουσία πολιτικών, εκκλησιαστικών και στρατιωτικών αρχών. Αξίζει να παρατηρήσουμε σε φωτογραφία εποχής που δημοσιεύεται στο εν λόγω ιστολόγιο πως το βάθρο του μνημείου είχε εντελώς διαφορετική εικόνα από το σημερινό: έφερε στην πρόσοψη την επιγραφή “ΈΦΕΔΡΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ” κι από κάτω ακολουθούσε εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα τα λόγια της οποίας δυστυχώς δεν μπορώ να διακρίνω λόγο παλαιότητας της φωτογραφίας.

Το μνημείο για χρόνια είχε αφεθεί στην τύχη του.  Το 2013 η δημοτική αρχή ανέλαβε τον καλλωπισμό του περιβάλλοντα χώρου πετυχαίνοντας ένα αποτέλεσμα άξιο συγχαρητηρίων.