Ηλεκτρονικός Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών "Δημήτρης ΤΣΑΜΚΙΡΑΝΗΣ"

Ηλεκτρονικός Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών "Δημήτρης ΤΣΑΜΚΙΡΑΝΗΣ"

Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΝΟΥΣΑΚΑΚΗΣ Έφεδρος Ανθυπολοχαγός 23 Δεκεμβρίου 1940


ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΝΟΥΣΑΚΑΚΗΣ Έφεδρος Ανθυπολοχαγός 
23 Δεκεμβρίου 1940 Ύψωμα 1220 Φράταρι


Ο Γεώργιος Μανουσακάκης γεννήθηκε στον Άγιο Κωνσταντίνο Ρεθύμνης το 1916.

Τελείωσε την Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου το 1936. Το 1937 κατετάγη ως υποψήφιος έφεδρος Ανθ/γός Πεζικού στη σχολή εφ. Αξιωματικών στην Κέρκυρα. Το 1940 έπεσε μαχόμενος στο ύψωμα 1220 Φράταρι Αλβανίας.

Ελάχιστη τιμή στη μνήμη του, από το αρχείο μου, καταθέτω σχετικό υλικό.Γονείς του ήταν ο Μανώλης Μανούσακας και η Αργυρένια το γένος Παπαδάκη. Αδέλφια του ο Μανούσος, ο Γιάννης, ο Στέλιος, ο Μιχάλης, η Ελένη, η Ευαγγελία και η Θεοφίλη.


Ο Γιάννης Μανούσακας είναι ο γνωστός αντιστασιακός συγγραφέας, Συνταγματάρχης στο ιππικό του Μπουκουβάλα της Θεσσαλίας, του ΕΛΑΣ. Διωχθείς από τα φασιστικά καθεστώτα πριν και μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.


Ο Στέλιος Μανούσακας σπουδαίος και προοδευτικός δάσκαλος υπηρέτησε και στο χωριό Άγιος Κωνσταντίνος. Εφάρμοσε τις αρχές του νέου Σχολείου εργασίας. Τιμήθηκε για το έργο του και για τον σπουδαίο σχολικό κήπο που δημιούργησε από την Ακαδημία Αθηνών.


Τ481 2-1-1941
Κύριε Βανδαράκη

Δεν γνωρίζω τον βαθμόν συγγενείας σας με τον Αν/γόν Μανουσακάκην Γεώργιον του 7ου Λόχου του υπ’εμέ 11/52 τάγματος.


Σας γνωρίζω όμως καίτοι με λυπεί το σκληρόν τούτο καθήκον ότι έπεσεν ηρωϊκώτατα μαχόμενος την 14.30 ώραν της 23/12/40 εις την έφοδον προς κατάληψιν του υψώματος 1220 βληθείς καιρίως και δια χειροβομβίδος και δια σφαίρας πολ/λου. Εν τω προσώπω του διέκρινα και διεπίστωσα την ανδρείαν και αυτοθυσίαν των Κρητών και εν τη Ιστορία του 11/52 τάγματος ο ένδοξος νεκρός θα καταλάβει μίαν των εκλεκτών σελίδων της. Προέτεινα όπως η οικογένειά του τύχει της ηθικής αμοιβής του πεσόντος εν πολεμώ Ανθ/γού και το χρυσούν αριστείον ανδρείας.


Μετά πάσης τιμής
Π.Δημητριάδης

(Πηγή: Των αφανών και των ηρώων – Μνήμη Γ. Μανουσακάκη του Γιάννη Ηλιάκη-http://rethemnosnews.gr)