Ηλεκτρονικός Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών "Δημήτρης ΤΣΑΜΚΙΡΑΝΗΣ"

Ηλεκτρονικός Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών "Δημήτρης ΤΣΑΜΚΙΡΑΝΗΣ"

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

"H Μάχη στην Μπόλαρη"-ΕΞΙΣΤΟΡΗΣΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ Εμμανουήλ Σακελλαρίου

"....Στα Χανιά την περίοδο εκείνη υπήρχαν άνθρωποι, οι οποίοι ήταν κατά το πολιτικό τους πιστεύω Κομμουνιστές. Κάθε φορά που περνούσαν από την κεντρική πύλη της Σχολής έκαναν άσεμνες χειρονομίες και μερικές φορές έβριζαν άσχημα. Βέβαια η συμπεριφορά των Χανιωτών είχε να κάνει και με το ότι οι εκπαιδευόμενοι έκαναν σχέσεις με τις κοπέλες και τις γυναίκες της περιοχής. Μάλιστα, αρκετοί από τους Υποψηφίους Εφέδρους Αξιωματικούς (ΥΕΑ), όπως αποδείχθηκε στην συνεχεία, είχαν συνεννοηθεί μεταξύ τους να παίρνουν λάφυρα τα ... εσώρουχα των γυναικών. Έτσι, δεν ήταν λίγες οι φορές, όπου λίγο έλειψε να γίνει χρήση των όπλων. Λίγο μετά την μετάθεση του πατέρα μου στη Σχολή μετατέθηκε ένας μόνιμος Αξιωματικός, ο οποίος είχε πολεμήσει στο Αλβανικό Μέτωπο - δεν θυμάται ο πατέρας μου το επίθετό αυτού του Αξιωματικού - και μόλις συνειδητοποίησε αυτήν την κατάσταση έπραξε ως μάχιμος. Μια ημέρα, όταν ήταν Επόπτης, καλεί τη Σχολή σε αναφορά. Αφού συγκεντρώθηκαν όλοι, δίδει διαταγή να λάβουν οι ΥΕΑ τα όπλα τους ανά χείρας και να εξέλθουν του Στρατοπέδου της Σχολής και να κινηθούν προς τα Χανιά, στην οδό Μπόλαρη. Λίγο έλειψε να γίνει μάχη με τους Χανιώτες. Αμέσως ειδοποιήθηκε ο Κοινοτάρχης, ο Διοικητής της Χωροφυλακής, η Χωροφυλακή, ο Διοικητής της Σχολής Εφέδρων και η Στρατιωτική Αστυνομία. Το συμβάν, το οποίο ήταν η αφορμή για την παύση λειτουργίας της Σχολής, κατεγράφη ως " Η Μάχη στην Μπόλαρη ". 
Η κατάσταση ομαλοποιήθηκε με παρέμβαση των δύο Διοικητών, οι εκπαιδευόμενοι επέστρεψαν στην Σχολή και αμέσως συνεκλήθη τοπική σύσκεψη. Σε πρώτη φάση ετέθησαν όλοι σε περιορισμό μέχρι νεωτέρας. Κανείς από τους ΥΕΑ δεν θα ελάμβανε άδεια εξόδου και κανείς από τους Χανιώτες δεν θα πλησίαζε τη Σχολή. Κατόπιν ενημερώθηκε το Υπουργείο Στρατιωτικών, το οποίο έλαβε απόφαση περί μεταφοράς της Σχολής από τα Χανιά της Κρήτης. 

Η συνέχεια τώρα. Την ημέρα της αναχωρήσεως των ΥΕΑ, η οποία θα εγένετο με πλοία, είχαν παραταχθεί χωροφύλακες για να διεξαχθεί ομαλά η επιβίβαση των ΥΕΑ. Στο σημείο αναχωρήσεως είχαν συγκεντρωθεί Χανιώτες και φώναζαν. Αφού επιβιβάστηκαν όλοι οι Έφεδροι στα πλοία και εδόθη το σύνθημα της αναχωρήσεως δια ηχήσεως των σαλπίγγων της Σχολής και των σειρήνων των πλοίων, οι Έφεδροι μαζεύτηκαν στα καταστρώματα, έβγαλαν από τα σακίδια τους τα..... υφασμάτινα λάφυρα και τα κουνούσαν επιδεικτικά τους Χανιώτες. Και το Τέλος. Κανείς από τους Εφέδρους Αξιωματικούς δεν τιμωρήθηκε, ούτε και Μόνιμος Αξιωματικός, λόγω συμμετοχής του στο Αλβανικό Μέτωπο....."