Πριν λίγο καιρό δημοσιεύσαμε ένα σπάνιο ντοκουμέντο φωτογραφία μέλους της ομάδας FaceBook "Έφεδρος" όπου στα ατομικά στρατιωτικά έγγραφα του πατέρα του (Εφέδρου Αξιωματικού Λέκκου -http://efedros.blogspot.gr/2017/02/1944.html) αναφέρει ότι μετατίθεται ως ΥΕΑ στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Χανίων. Σύμφωνα με τα Ιστορικά στοιχεία του ΓΕΣ δεν καταγράφεται Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών στα Χανιά (http://efedros.blogspot.gr/2012/04/blog-post_18.html) και είναι άξιο για περαιτέρω έρευνα αν πρόκειται όντως για Σχολή ή αναγράφεται εκ παραδρομής.
Σήμερα λάβαμε από τον γιο "90χρονου" συναδέλφου το παρακάτω μήνυμα στο οποίο ενσωματώνεται η εξιστόρηση του Συναδέλφου μας:
"......."
κύριε Στασινόπουλε,
Ονομάζομαι Σακελλάριος Δημήτριος, κάτοικος Νέας Σμύρνης και σήμερα συνομιλούσα με τον πατέρα μου Εμμανουήλ - σήμερα 90 ετών - για θέματα της στρατιωτικής θητείας μας. Επανειλημμένα εκείνος μου έχει μιλήσει για τη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών (ΣΕΑΧ) στα Χανιά Κρήτης και τα όσα πέρασε εκεί - θα τα αναφέρω στη συνέχεια και για το πως η Σχολή μεταφέρθηκε από τα Χανιά στο Ηράκλειο.
Σήμερα, λοιπόν, μου ήρθε στο μυαλό να ανατρέξω στο διαδίκτυο για την ιστορία της Σχολής στα Χανιά, βάζοντας ως βοήθημα το έτος 1949, έτος κατά το οποίο υπηρέτησε ο πατέρας μου στην Κρήτη, και βρήκα τον ιστοχώρο σας http://efedros.blogspot.gr/ με θέμα "Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών στα Χανιά το 1949; " .
'Oντως στα Χανιά λειτούργησε Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών το 1949, ως ΣΕΑΧ. Ο πατέρας μου μετατέθηκε τον Δεκέμβριο του 1949 και υπηρέτησε εκεί για λίγους μήνες - δεν θυμάται για πόσο χρονικό διάστημα- στην κατοχή του έχει, όμως, το σχετικό φύλλο από το Βιβλίο Μεταθέσεων του.
Δεν γνωρίζω για ποίο λόγω η Σχολή αναφέρεται ως ΣΕΑΧ , αν και θα μπορούσα να θεωρήσω ότι το γράμμα Χ είναι το αρχικό γράμμα της λέξης Χωροφυλακής.
΄Οσον αφορά στην μεταφορά της Σχολής από τα Χανιά στο Ηράκλειο, σας εξιστορώ την αιτία μεταφοράς αυτής, όπως μου την έχει εξιστορήσει αρκετές φορές ο πατέρας μου.
"....Στα Χανιά την περίοδο εκείνη υπήρχαν άνθρωποι, οι οποίοι ήταν κατά το πολιτικό τους πιστεύω Κομμουνιστές. Κάθε φορά που περνούσαν από την κεντρική πύλη της Σχολής έκαναν άσεμνες χειρονομίες και μερικές φορές έβριζαν άσχημα. Βέβαια η συμπεριφορά των Χανιωτών είχε να κάνει και με το ότι οι εκπαιδευόμενοι έκαναν σχέσεις με τις κοπέλες και τις γυναίκες της περιοχής. Μάλιστα, αρκετοί από τους Υποψηφίους Εφέδρους Αξιωματικούς (ΥΕΑ), όπως αποδείχθηκε στην συνεχεία, είχαν συνεννοηθεί μεταξύ τους να παίρνουν λάφυρα τα ... εσώρουχα των γυναικών. Έτσι, δεν ήταν λίγες οι φορές, όπου λίγο έλειψε να γίνει χρήση των όπλων. Λίγο μετά την μετάθεση του πατέρα μου στη Σχολή μετατέθηκε ένας μόνιμος Αξιωματικός, ο οποίος είχε πολεμήσει στο Αλβανικό Μέτωπο - δεν θυμάται ο πατέρας μου το επίθετό αυτού του Αξιωματικού - και μόλις συνειδητοποίησε αυτήν την κατάσταση έπραξε ως μάχιμος. Μια ημέρα, όταν ήταν Επόπτης, καλεί τη Σχολή σε αναφορά. Αφού συγκεντρώθηκαν όλοι, δίδει διαταγή να λάβουν οι ΥΕΑ τα όπλα τους ανά χείρας και να εξέλθουν του Στρατοπέδου της Σχολής και να κινηθούν προς τα Χανιά, στην οδό Μπόλαρη. Λίγο έλειψε να γίνει μάχη με τους Χανιώτες. Αμέσως ειδοποιήθηκε ο Κοινοτάρχης, ο Διοικητής της Χωροφυλακής, η Χωροφυλακή, ο Διοικητής της Σχολής Εφέδρων και η Στρατιωτική Αστυνομία. Η κατάσταση ομαλοποιήθηκε με παρέμβαση των δύο Διοικητών, οι εκπαιδευόμενοι επέστρεψαν στην Σχολή και αμέσως συνεκλήθη τοπική σύσκεψη. Σε πρώτη φάση ετέθησαν όλοι σε περιορισμό μέχρι νεωτέρας. Κανείς από τους ΥΕΑ δεν θα ελάμβανε άδεια εξόδου και κανείς από τους Χανιώτες δεν θα πλησίαζε τη Σχολή. Κατόπιν ενημερώθηκε το Υπουργείο Στρατιωτικών, το οποίο έλαβε απόφαση περί μεταφοράς της Σχολής από τα Χανιά της Κρήτης.
Η συνέχεια τώρα. Την ημέρα της αναχωρήσεως των ΥΕΑ, η οποία θα εγένετο με πλοία, είχαν παραταχθεί χωροφύλακες για να διεξαχθεί ομαλά η επιβίβαση των ΥΕΑ. Στο σημείο αναχωρήσεως είχαν συγκεντρωθεί Χανιώτες και φώναζαν. Αφού επιβιβάστηκαν όλοι οι Έφεδροι στα πλοία και εδόθη το σύνθημα της αναχωρήσεως δια ηχήσεως των σαλπίγγων της Σχολής και των σειρήνων των πλοίων, οι Έφεδροι μαζεύτηκαν στα καταστρώματα, έβγαλαν από τα σακίδια τους τα..... υφασμάτινα λάφυρα και τα κουνούσαν επιδεικτικά τους Χανιώτες. Και το Τέλος. Κανείς από τους Εφέδρους Αξιωματικούς δεν τιμωρήθηκε, ούτε και Μόνιμος Αξιωματικός, λόγω συμμετοχής του στο Αλβανικό Μέτωπο....."
Ελπίζω να σας διαφώτισα με τα όσα σας εξιστόρησα. Για οποιαδήποτε απορία, είμαι στη διάθεση σας.
Σακελλάριος Δημήτριος
"....."