Ηλεκτρονικός Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών "Δημήτρης ΤΣΑΜΚΙΡΑΝΗΣ"

Ηλεκτρονικός Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών "Δημήτρης ΤΣΑΜΚΙΡΑΝΗΣ"

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Αναδημοσίευση "Aνάγκη για Αίμα"

Αναδημοσιεύουμε έκκληση Συναδέλφου Εφέδρου Αξιωματικού για Αίμα:
http://www.facebook.com/#!/groups/efedros/

"Evangelos Anagnostakis
Συνάδελφοι χρειάζομαι αίμα για τον πατέρα μου. Εχουμε δώσει όλοι οι συγγενείς και φίλοι και δυσκολέυομαι να βρώ. υπάρχει συνεχής μεγάλη ανάγκη για αίμα.
Αναγνωστάκης Απόστολος νοσηλέυεται με Ca στο Metropolitan.
Οποιαδήποτε ομάδα αίματος.
Μπαινει στο εθνικο συστημα αιμοδοσιας και πηγαινει μέσω του Τζανείου νοσοκομείου."

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Στο φυλάκιο Δρυμάδων ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών

Το φυλάκιο Δρυμάδων επισκέφθηκε ανήμερα της γιορτής των Χριστουγέννων αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών του νομού Ιωαννίνων για να ανταλλάξει ευχές με τους αξιωματικούς και τους στρατιώτες του φυλακίου. Οι καιρικές συνθήκες δύσκολες, κυρίως εξαιτίας του χιονιού. Όμως τα μέλη του Συνδέσμου με την παρουσία τους στο απομακρυσμένο φυλάκιο ήθελαν να στηρίξουν το προσωπικό του που τις γιορτινές ημέρες βρίσκεται μακριά από τις οικογένειές τους.Τις ευχές του Συνδέσμου μετέφερε ο πρόεδρος Κώστας Βαρτζώκας. Απευθυνόμενος προς τους νέους του φυλακίου υπογράμμισε την σημαντική συμβολή τους στην ασφάλεια του τόπου και των πολιτών.Βέβαια, η αντιπροσωπεία του Συνδέσμου δεν βρέθηκε στο φυλάκιο με... άδεια χέρια, καθώς φρόντισε να δωρίσει μία τηλεόραση, ώστε να περνούν όσο πιο ευχάριστα γίνεται οι ώρες των στρατιωτών.
(Πηγή:ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΛΑΖΟΥ από τον Ανεξάρτητο)

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Μια ξεχασμένη πτυχή της ιστορίας του Έβρου

Αναδημοσίευση από http://armyalertnews.blogspot.com

Ένα γεγονός που έχει επιμελώς αποσιωπηθεί είναι ότι στις 16 Νοεμβρίου 1967 η Τουρκική Εθνοσυνέλευση κήρυξε τον πόλεμο εναντίον της Ελλάδας. Στα σύνορα του Έβρου η απέναντι όχθη πλημμύρισε με τουρκικά άρματα μάχης, που μάρσαραν νυχθημερόν εκφοβιστικά και πανέτοιμα να περάσουν το ποτάμι. Στη δική μας πλευρά ο αριθμός των αρμάτων ήταν ασήμαντος σε σχέση με των Τούρκων και αρχίσαμε τα «κολοκοτρωναίικα» τα κάναμε κυκλικές βόλτες μέσα από δάση και χωριά για να φαίνονται περισσότερα.

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός του Πυροβολικού το 1936

Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός του Πυροβολικού
Τόπος Χρονολογία 1936 c. Διαστάσεις 7x5,5 Μέγεθος Κωδικός STR.065

ΠΗΓΗ: Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο http://www.elia.org.gr/

Έφεδρος ανθυπολοχαγός Αριστείδης Όθων Ραγκαβής

Αριστείδης Όθων Ραγκαβής
Μια άγνωστη πράξη πατριωτισμού από έναν λησμονημένο ήρωα«Επειδή κατά τη νύκτα της 28ης προς την 29ην Μαΐου 1942 άγνωστοι επυρπόλησαν αυτοκίνητον της Γερμανικής Υπηρεσίας εις την πόλιν του Ηρακλείου, τιμωρείται, κατόπιν διαταγής του κ. Διοικητού του Φρουρίου Κρήτης, ολόκληρος ο Νομός».Λίγες μέρες αργότερα, Έλληνες και Άγγλοι καταδρομείς υποστηριζόμενοι από τις ανταρτικές ομάδες της Κρήτης, έφθασαν από την Μέση Ανατολή και ανατίναξαν επί του εδάφους 13 γερμανικά πολεμικά αεροπλάνα. Στις 14 Ιουνίου 1942, δεκάδες όμηροι, έφεδροι αξιωματικοί, δημοσιογράφοι, εργάτες, δικηγόροι, αγρότες, έμποροι, μικροεπαγγελματίες εκτελούνταν σε αντίποινα στα Χανιά.Ανάμεσά τους ήταν και ο έφεδρος ανθυπολοχαγός Αριστείδης Όθων Ραγκαβής 23 ετών, που είχε αποκλειστεί στο νησί. Ήταν γιος του αντιστρατήγου Νικόλαου Ραγκαβή και ανηψιός του πρέσβη Αλέξανδρου Ραγκαβή. Η μητέρα του ήταν Γερμανίδα, κόρη ενός εκ των στρατηγών τού Κάιζερ.Ο Αριστείδης Ραγκαβής αρνήθηκε να επικαλεστεί την συγγένειά του με τον Γερμανό παππού του, στρατηγό της Βέρμαχτ, για να σώσει τη ζωή του και έπεσε υπό τα πυρά της. Ο στρατάρχης φον Λιστ, όταν πληροφορήθηκε το γεγονός, μετέβη να συλλυπηθεί την οικογένειά του. Ο αντιστράτηγος Ραγκαβής δεν τον δέχθηκε. Η Γερμανίδα μητέρα του, είπε στον Γερμανό στρατάρχη: «Δεν καταλαβαίνω γιατί εκφράζετε την λύπη σας. Ο γιος μου ήταν Έλληνας και πέθανε σαν Έλληνας».

Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

ΕΒΡΟΣ 1986:Υπόθεση Καραγώγου-19/12/1986

Τον Δεκέμβριο του 1986, σημειώθηκε θερμό αιματηρό επεισόδιο ανάμεσα σε δυνάμεις Πεζικού της Ελλάδος και της Τουρκίας, τέτοιας σοβαρότητας, που όμοιο του δεν ξανασυνέβη από το 1974 και ένθεν, παραμένει όμως άγνωστο σε μεγάλο βαθμό και στις 2 πλευρές του Αιγαίου. Στο συγκεκριμένο περιστατικό θα προσπαθήσουμε ν αναφερθούμε, με όσες λεπτομέρειες κατέστη δυνατόν να συλλέξουμε, και από όσες πηγές κατορθώσαμε να επιβεβαιώσουμε τα ήδη γνωστά στοιχεία, παράλληλα όμως επιχειρούμε να διορθώσουμε μύθους και ανακρίβειες, που ακούγονται η κυκλοφορούν κατά δεκάδες στο διαδίκτυο, γύρω από την υπόθεση Καραγώγου.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ ΕΞ ΕΦΕΔΡΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΚΑΣΛΑ


(Πηγή:kaslas.blogspot.com-Producer: Giorgos Lagdaris Writer: Giorgos Lagdaris)

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΕΦΕΔΡΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ-ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Τέσσερα επίλεκτα μέλη της Ένωσης Συντακτών, Έφεδροι Άξιωματικοί, έπεσαν στους πολέμους 1912-1922 και 1940-41:
-Ο Στάθης Δογάνης στο Μακεδονικό Μέτωπο,
-Οι Γιάννης Δαμηλάτης και Αλέξανδρος Λάκκας στη Μικρά Ασία και
-Ο Κωστής Παπαδάκης στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο














Ο ΣΚΛΗΡΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΩΤΗ ΕΦΕΔΡΟΥ ΑΝΘΥΠΟΛΟΧΑΓΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΜΠΙΤΣΑΚΗ ΚΑΙ Ο ΗΡΩΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ

Είναι ιστορικό ντοκουμέντο η μαρτυρία ενός εκ των αγωνιστών της Κύπρου κατά των Τούρκων στην εισβολή του 1974. Η μαρτυρία του τότε καταδρομέα κ. Νίκου Μαρκίδη, την οποία δημοσίευσε στην κυπριακή εφημερίδα "Η Σημερινή". Και είναι ιστορικό ντοκουμέντο, διότι αφενός περιγράφει τη μάχη Λαπήθου - Καραβά, η οποία ήταν η τελευταία πριν η Κύπρος πέσει στα χέρια των Τούρκων, αφετέρου γιατί περιγράφει πως έπεσε ηρωικά σ’ εκείνη τη μάχη ο ένδοξος και τιμημένος Ηρακλειώτης Έφεδρος Ανθυπολοχαγός Σταύρος Μπιτσάκης. Το δημοσίευμα έστειλε και στην εφημερίδα μας ο κ. Μαρκίδης και έχουμε την τιμή σήμερα να σας το παρουσιάσουμε.(Εφημερίδα ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, 8/8/1999, Του Νίκου Μαρκίδη).

Η Πορεία προς το Μέτωπο (Οδυσσέα Ελύτη)


(Πηγή:Χρήστης Gladiator33111 - http://www.youtube.com/user/Gladiator33111#p/u/28/Zs65VN85t0k)

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΔΕΑ 2005 Δ ΕΣΣΟ (ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ)



Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

«Εζησα το θαύμα της Αλβανίας»: Ο Οδυσσέας Ελύτης, η ημιτελής «Αλβανιάδα» και η συμμετοχή του στον αγώνα


Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΚΙΩΝΗ, Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Αναδημοσιευση


"Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου εν όψει και ας αναφερθώ, σε όσους δεν το γνωρίζουν, σ' ένα αφιερωμένο στο αλβανικό έπος ποιητικό έργο του Οδυσσέα Ελύτη, το οποίο όμως απέσυρε και θα εξηγηθεί πιο κάτω από τον ίδιο γιατί.
Πρόκειται για την «Αλβανιάδα», έργο ημιτελές, που δημοσιεύθηκε το 1965 στο φοιτητικό περιοδικό «Πανσπουδαστική», με εκτενή συνέντευξη του ποιητή και σχέδια του Γιάννη Μόραλη.
Περνάω αμέσως στο μεγαλύτερο μέρος τής άκρως ενδιαφέρουσας (ανυπόγραφης) αυτής συνέντευξης (που υπάρχει στο αρχείο μου, δανειζόμενος τον ίδιο τίτλο, με δικούς μου υπότιτλους), παρακάμπτοντας το ποίημα αφού ο δημιουργός του δεν το περιέλαβε τελικά στα έργα του. Οπου ο Ελύτης, αφού εξηγεί πώς αποφάσισε να σταματήσει τη σύνθεση του εν λόγω ποιήματος (τον τράβηξε το «Αξιον Εστί», ενώ δεν πρέπει να μας διαφεύγει και το «Ασμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας», που έγραψε την ίδια περίοδο), περνάει στο Επος του Σαράντα όπου, όπως είναι γνωστό, συμμετείχε ως έφεδρος ανθυπολοχαγός κι όπου αρρώστησε βαριά και παραλίγο να χάσει τη ζωή του.

ΘΕΣΜΟΣ Δ.Ε.Α-ΣΧΟΛΕΣ

(Πηγή: Αφιέρωμα της Στρατιωτικής Σχολής Υπαξιωματικών-http://www.smy.gr/content/?page_id=206)

ΘΕΣΜΟΣ Δ.Ε.Α-ΣΧΟΛΕΣ

(Πηγή: Αφιέρωμα της Στρατιωτικής Σχολής Υπαξιωματικών-http://www.smy.gr/content/?page_id=206)

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Οδυσσέας Ελύτης

Ο Οδυσσέας Ελύτης (2 Νοεμβρίου 1911 - 18 Μαρτίου 1996), φιλολογικό ψευδώνυμο του Οδυσσέα Αλεπουδέλλη του Παναγιώτη, ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, μέλος της λογοτεχνικής γενιάς του '30. Διακρίθηκε το 1960 με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης και το 1979 με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, γνωστός για τα ποιητικά του έργα Άξιον Εστί, Ήλιος ο πρώτος, Προσανατολισμοί κ.α. Διαμόρφωσε ένα προσωπικό ποιητικό ιδίωμα και θεωρείται ένας από τους ανανεωτές της ελληνικής ποίησης. Πολλά ποιήματά του μελοποιήθηκαν, ενώ συλλογές του έχουν μεταφραστεί μέχρι σήμερα σε πολλές ξένες γλώσσες. Το έργο του περιλάμβανε ακόμα μεταφράσεις ποιητικών και θεατρικών έργων. Υπήρξε μέλος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών εργων Τέχνης και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κριτικής, Αντιπρόσωπος στις Rencontres Internationales της Γενεύης και Incontro Romano della Cultura της Ρώμης.Με την έναρξη του πολέμου ο Ελύτης κατατάχθηκε ως ανθυπολοχαγός στη Διοίκηση του Στρατηγείου Α' Σώματος Στρατού.

Αθανάσιος Καρύλλος.

Ο Αθανάσιος Καρύλλος υπήρξε ιστορικό πρόσωπο για την Ελλάδακαι ειδικά για την Νέα Σμύρνη. Υπήρξε ο άνθρωπος που δέθηκε μετη δημιουργία της Νέας Πολιτείας που οι κτήτορες την ονόμασαν Νέα Σμύρνη. To 1917 το καλοκαίρι αποφοιτά από τον Ουλαμό Εφέδρων Αξιωματικών στην Θεσσαλονίκη και πολεμά με το Σύνταγμα του στο Μακεδονικό Μέτωπο. Η πρώτη Μεραρχία στην οποία ανήκει το σύνταγμά του είναιστρατοπεδευμένη στις Ελευθερές, μετά την ανακωχή του 1918. Αυτή ηΜεραρχία διατάσσεται από τον Ελευθέριο Βενιζέλο να σπεύσει νακαταλάβει την Σμύρνη. Τον νεαρό, τότε, ανθυπολοχαγό Αθαν. Καρύλλο, ο Διοικητής της Μεραρχίας θα τοποθετήσει επικεφαλής στο απόσπασμα που πρώτο θα αποβιβαζόταν στην Σμύρνη, γιατί ως Μικρασιάτης και σπουδαστής στη Σμύρνη γνώριζε τους δρόμους και τα διάφορα σημεία που θα καταλάμβαναν τα αποβατικά τμήματα του Ελληνικού Στρατού.

Ανδρέας Κουτρούλης

Ο Ανδρέας Κουτρούλης γεννήθηκε το 1918 στο Πύργο Κορινθίας και πέθανε το 1994. Ήταν δάσκαλος και ως έφεδρος ανθυπολοχαγός πολέμησε το 1940 και τραυματίστηκε σοβαρά πολεμώντας στην πρώτη γραμμή ,στους λόφους πάνω απο την Χειμάρα.Όταν ο Ανδρέας Κουτρούλης επιστρατεύτηκε με το Έκτο Σύνταγμα Κορίνθου, ώς έφεδρος ανθυπολοχαγός , ήταν 22 χρονών. Βάδισε με το σύνταγμα του μεχρι την Χειμάρα. Στούς λόφους πάνω από την πόλη , με το πιστόλι στο χέρι , μπροστά από τον λόχο του θα τραυματιστεί πολλαπλά , από πυρά των Ιταλών. Θα χειρουργηθεί και θα μεταφερθεί στην Αθήνα στο Αρσάκειο, που λειτουργούσε ως στρατιωτικό νοσοκομείο. Από ‘κεί θα τον πετάξουν οι Γερμανοί όταν θα μπούν τον Απρίλη του Σαράντα Ένα στην Αθήνα.
Στην Ο Ανδρέας Κουτρούλης γεννήθηκε το 1918 στο Πύργο Κορινθίας και πέθανε το 1994. Ήταν δάσκαλος και ως έφεδρος ανθυπολοχαγός πολέμησε το 1940 και τραυματίστηκε σοβαρά πολεμώντας στην πρώτη γραμμή ,στους λόφους πάνω απο την Χειμάρα.

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Οδυσσέας Ελύτης-Αλβανικό Μέτωπο -Ιανουάριος 1941

Αλβανικό Μέτωπο -Ιανουάριος 1941
Ιωάννης Μουστάκης Έφεδρ.Αξιωμ/κόςΔιοικητής 6ου Λόχου2ου Τ/τος 24ου Σ/τοςVIII Μεραρχίας
Σπυρίδων Τέντας Στρατιωτικός Ιατρός24ου Σ/τος VIII Μεραρχίας
Οδυσσέας Αλεπουδέλης(Οδυσσέας Ελύτης) Έφ. Αξ/κός Δ/τής Διμοιρίαςστον 4ο και, κατόπιν,
στον 6ο Λόχο 2ου Τάγματος του 24ου Συντάγματος VIII Μεραρχίας
Αρχείο Γ.Μουστάκη7.10.2011
(Πηγή:http://www.prevezanoi.gr/arthrografia/17_11_2011_b.html)

Δημήτριος Πατσούρης ή Πατσουράκος

Ο Δημήτριος Πατσούρης ή Πατσουράκος ήταν τελειόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και λοχίας του πυροβολικού από τη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών της Κέρκυρας.Κατά τον Ελληνο-Τουρκικό πόλεμο του 1897 σκοτώθηκε την ημέρα της Μεγάλης Παρασκευής στην Αγία Παρασκευή, απέναντι από την Ελευθερούπολη της Θεσσαλίας, μαζί με το φίλο του και διπλά συνάδελφό του, λοχία και τελειόφοιτο της Νομικής Σχολής, το Δικαίο Γιατράκο από τη Λάγεια της Μάνης.Αναθηματική στήλη όπου αναγράφονται τα ονόματα των φονευθέντων στον πόλεμο αυτό, είκοσι τεσσάρων φοιτητών, αποκαλύφτηκε την 25η Μαρτίου 1901 και βρίσκεται ακόμη και σήμερα στη δυτική πλευρά μπροστά από τα προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών. Άλλες αναθηματικές στήλες υπήρχαν στον περίβολο του 2ου Συντάγματος Πυροβολικού, στην 3η λυόμενη πυροβολαρχία στην οποία ανήκε, όπως και στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών.Κατά τη μάχη της ημέρας εκείνης μετά τον τραυματισμό του και αφού και τα δύο του πόδια είχαν θρυμματιστεί από βλήμα εχθρικού πυροβόλου, ενώ μεταφερόταν με ακατάσχετη αιμορραγία στο πρόχειρο χειρουργείο για ακρωτηριασμό, τραγουδούσε λυπητερά το εξής αυτοσχέδιο μοιρολόι:

ΣΕΑΠ 1991-2011


(Πηγή:Youtube-Χρήστης -http://www.facebook.com/groups/165836740145868/)

Δελτία ταυτότητας Εφέδρων Αξιωματικών-Ιατρών



Δελτίο ταυτότητας έφεδρου αξιωματικού-Ιατρού του 1926

Πηγή: Ιστορικός Συλλέκτης Βέροιας ΙΙ (Κανέλλος Ντόντος)

Έφεδρος Ανθυπασπιστής Δημήτριος Καρακωστής



Πηγή: Ιστορικός Συλλέκτης Βέροιας ΙΙ (Κανέλλος Ντόντος)


Διαταγή της 1ης Μαρτίου του 1941’’.

Η εν λόγω Η.Δ. αφορά τον ηρωικό θάνατο του έφεδρου Ανθυπασπιστή Δημήτριου Καρακωστή την 09-01-1941 εις την Κλεισούρα της Βορείου Ηπείρου. Ευχαριστώ θερμά τον ανιψιό του Νικόλαο Ματόπουλο, για την δωρεά της Ημερήσιας Διαταγής, και της φωτογραφίας, του ηρωικώς πεσόντα θείου του.

(Απο το συνάδελφο Dimitrios Jochanson Apostolou-Group: http://www.facebook.com/groups/efedros/ )

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Υ.Ε.Α ΣΕΑΠ-Δεκαετία 1950

Αριστερά: Αθλητικές επιδείξεις της Σχολής Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού-ΣΕΑΠ (Ηρακλείου) στο Ρέθυμνο το 1958

Δεξιά: ΥΕΑ-ΣΕΑΠ (1ος από αριστερά Δαμιανίδης Βίκτωρ)-Σε πρώτο πλάνο ΥΕΑ Δαμιανίδης Βίκτωρ


Απο το αρχείο του Αλέξανδρου Δαμιανίδη (Εφ. Λοχαγού)

ΔΕΑ (ΜΧ)-ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1970

«Άσμα ηρωικό και πένθιμο»

της Φωτεινής Πιπιλή (Αναδημοσίευση)

"Το αισθάνομαι να κάνω μια αφιέρωση στον αδελφό του πατέρα μου Χαράλαμπο Μενελάου Πιπιλή που έπεσε στο Αλβανικό Μέτωπο. Ήταν μόλις 28 ετών, ιατρός, που ακολούθησε το φημισμένο 384ο Σύνταγμα Πεζικού.
Ιδιαίτερα συγκινητικό και πατριωτικό το ότι αρνήθηκε ως έφεδρος αξιωματικός να υπηρετήσει σε αθηναϊκό, στρατιωτικό νοσοκομείο και ζήτησε ο ίδιος να πάει στο Μέτωπο. Πόσο ταιριάζει και στον θείο που δεν γνώρισα, ο ύμνος του Οδυσσέα Ελύτη, «Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας» και πόσο, τραγικά, επίκαιρος ο στίχος του: «Πέστε λοιπόν στον ήλιο να 'βρει έναν καινούριο δρόμο...Τώρα που πια ή πατρίδα του σκοτείνιασε στη γη...Αν θέλει να μη χάσει από την περηφάνεια του...Ή τότε πάλι με χώμα και νερόΑς γαλαζοβολήσει αλλού μιαν αδελφούλα Ελλάδα!» Ο θείος μου σκοτώθηκε ως έφιππος ων στο Μάλι, Μαλεσόβας Αλβανίας, στις 29 Ιανουαρίου 1941"

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΚΕΖΙΝΗΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΚΕΖΙΝΗΣ

(ΕΦΕΔΡΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΤΟΤΕ, ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟΣ ΣΗΜΕΡΑ)

Σταύρος Νιάρχος Επίκουρος Σημαιοφόρος

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στρατεύεται και υπηρετεί ως Σημαιοφόρος στο Πολεμικό Ναυτικό. Συμμετέχει στις συμμαχικές επιχειρήσεις στη Νορμανδία, όπου παρασημοφορείται. Τα πλοία του μισθώνονται από τους Συμμάχους και έξι από αυτά βυθίζονται.

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

ΔΕΑ της 7ης Εκπαιδευτικής Σειράς Ε/Π


Απονομή Διακριτικών Ιπταμένου 7η Ε.Σ Ε/Π, Αγρίνιο 20 Ιουλίου 1974 (επιστράτευση).
Στη φωτογραφία φαίνονται οι 10 από τους 13 εκπαιδευόμενους ΔΕΑ της 7ης Εκπαιδευτικής Σειράς Ε/Π. Από τη φωτογραφία λείπουν δύο από τους τρεις Αξιωματικούς του ΠΝ και ένας ΔΕΑ του ΣΞ που συμμετείχαν στην 7η Εκ/κη Σειρά. Στη πάνω σειρά πέμπτος από αριστερά ο Αρχιεκπαιδευτής Ταγματάρχης (ΠΖ) Πολίτης Χαρίλαος.
Πηγή:http://armyaviation.wordpress.com/

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ:ΕΝΑΣ "ΕΦΕΔΡΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ" ΘΥΜΑΤΑΙ

Tον μήνα Οκτώβριον του 1940 υπηρετούσα ως έφεδρος αξιωματικός εις το 5ον Σύνταγμα Πεζικού Τρικάλων Θεσσαλί­ας, εις το οποίον, συνυπηρετούσε , εκτός των άλλων συμπατριωτών μας, και ο αείμνηστος εξ Άργους Αξιωματικός Ανδρέας Μπόμπος. Την 18ην Οκτωβρίου επεσκεύθη το Σύνταγμα ο Σωματάρχης του Β' Σώματος Στρατού στρατηγός κ. Δημήτριος Παπαδόπουλος , εκ Ναυπλίου , όστις εις επείγουσαν συγκέντρωσιν των αξιωματικών μας ανεκοίνωσαν , εκτός των άλλων , επί λέξει και τα εξής «Κύριοι, η μετά της Ιταλίας σύρραξις είναι αναπόφευκτος. Δεν μας χωρίζουν παρά ημέραι. Να ετοιμάσετε αμέσως τα τμή­ματα σας και το συντομότερων, ει δυνατόν σήμερον, να αναχωρήση το Σύνταγμα διά τα σύνορα.Πράγματι, παρά την αιφνιδιαστικήν αποκάλυψιν του στρατηγού, εν σπουδή και με νέους άνδρας αφιχθέντας εν τω μεταξύ εκ Τριπόλεως , συνεπληρώθη κατά το δυνατόν το Σύνταγμα και το Τάγμα εις το οποίον υπηρετούσα με Διοικητήν τον Αντισυνταγματάρχην Νικήταν ο οποίος εφονεύθη κατά την μάχην της Πίνδου, και την 25ην Οκτωβρίου εφθάσαμε στον Πεντάλοφον.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ Σ.Ε.Α.Π




ΔΟΚΙΜΟΣ ΕΦΕΔΡΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ (ΑΡΧΙΦΥΛΑΚΑΣ) ΣΕ ΑΛΛΑΓΗ ΦΡΟΥΡΑΣ (ΕΒΡΟΣ)

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Πρόσκληση Ενημέρωσης Εφέδρων Μίας Ημέρας, στην 74 ΜΕ



Την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011, πραγματοποιήθηκε στην έδρα της 74 Μονάδας Επιστράτευσης στη Θήβα, ενημερωτική επίσκεψη εφέδρων κατόπιν πρόσκλησης, μίας ημέρας.

(Πηγή:www.army.gr)


Σχόλιο efedros.blogspot.com: Eλπίζουμε ανάλογες ενέργειες να υιοθετηθούν και απο άλλες μονάδες στα πλαίσια ενίσχυσης του θεσμού της Εφεδρείας. Πρόκειται αναμφίβολα για μια αξιέπαινη προσπάθεια.

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

ΔΕΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ

Έναν ιστορικό θεσμό που ξεκίνησε το 1865 και αφήνεται στις ημέρες μας να εκλείψει, λόγω της γνωστής αντιμετωπίσεώς του από μεγάλο τμήμα των μονίμων αξιωματικών και από την ανικανότητα όλων των πολιτικών ηγεσιών των τελευταίων τουλάχιστον τριάντα ετών να κατανοήσουν την τεράστια σημασία του για την άμυνα της χώρας και να προβούν στη λήψη των καταλλήλων μέτρων.Δυστυχώς, όμως, εκτός από τη συζήτηση στη Βουλή, το θέμα καθίσταται επίκαιρο και από μία άλλη ανησυχητική τάση, που άρχισε να κλιμακώνεται επικίνυνα τελευταία. Και αυτή δεν είναι άλλη από διεργασίες και τις αυξανόμενες συζητήσεις μεταξύ των εφέδρων αξιωματικών, τόσο στο πλαίσιο των ενώσεών τους και εκτός αυτών όσο και στο άμεσο περιβάλλον τους, για κατάργηση του θεσμού. Μία πραγματικότητα που είναι ήδη αντιληπτή με την απροθυμία των στρατευσίμων να υπηρετήσουν ως έφεδροι αξιωματικοί, για λόγους που δεν είναι σχετικοί μόνο με το θέμα της διάρκειας της θητείας (16 μήνες, έναντι 12 των απλών οπλιτών).

ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΔΟΚΙΜΩΝ ΕΦΕΔΡΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ 76 Γ ΕΣΣΟ

Πηγή:ΔΟΚΙΜΟΙ ΕΦΕΔΡΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΩΝ

Έφεδροι Αξιωματικοί: Βαρδινογιάννης-Μητσοτάκης-Κοκοτός-Βασιλάκης

Ο ανθυπολοχαγός Λεωνίδας Γεωργίου ...θυμάται!

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

ΔΕΑ-ιΔΕΑ